Tarvitaanko tulevaisuudessa autoja?

Suomalaiset ovat tunnetusti autoilevaa kansaa. Autot mahdollistavat itsenäisen elämän, ja niiden avulla hoituvat niin työ-, koulu-, ja vapaa-ajan matkatkin. Autot ovat myös monelle ihmiselle tärkeä harrastus. Autoharrastus liittyy niin autojen huoltamiseen, lisävarusteiden asentamiseen. Erityisen suosituiksi tavaksi varustaa omaa autoa on asentaa tummennetut lasit, joita muun muassa Evofilm asentaa huokealla hinnoille autojen laseihin. Myös autojen keräily on monille rakas harrastus, mutta kuitenkin jokseenkin kallis sellainen. Monelle autoilijalle riittääkin, että omasta autosta pitää mahdollisimman hyvää huolta vahaamalla pintoja tarpeeksi usein, ja pitämällä huolta siitä, että kaikki osat, kuten jarrut toimivat moitteettomasti.

Ilmastonmuutos vaikuttaa autoiluun tulevaisuudessa

Autot ovat jatkuvasti muuttuneet yhä teknisimmiksi, ja jokaisessa uudessa autossa on erilaisia älysovelluksia, jotka helpottavat autolla liikkumista. Polttomoottorein varustetut autot ovat kuitenkin suuri päästöjen aiheuttaja. Autoilu ja lihansyönti ovat niitä asioita, joiden avulla kaikki kuluttajat pystyvät suoraan vaikuttamaan päästöihin, jonka takia hallitus verottaa Suomessa autoilijoita ennen kuulumattoman tiukasti. Autoilusta uhkaakin tulla monelle aivan liian kallis harrastus.

Sähköautojen yleistyminen kuitenkin mahdollistaa autoilun myös tulevaisuudessa. Ne eivät ole kuitenkaan päästöttömiä, sillä autojen akkujen materiaalien louhiminen ja sähköenergian tuottaminen kuluttaa myös energiaa. Tästä huolimatta sähköautot ovat hieman ympäristölle ystävällisempiä kuin tavalliset autot. Niiden haittapuolena on kuitenkin kohtalaisen lyhyt toimintasäde, mikä tekee niistä haasteellisen käyttää, etenkin pitkiä matkoja ajettaessa.

Eri hallitukset ovat pitkään myös tehneet myös jo 90-luvulta asti aluepolitiikkaa, joka tähtää siihen, että suurin osa suomalaisista muuttaisivat kaupunkeihin ja taajamiin. Kaupunkiväestö ei tarvitse omaa autoa, vaan matkat voi tehdä helposti joukkoliikennettä käyttäen tai esimerkiksi omalla polkupyörällä, jonka lisäksi erilaiset kimppa-autot auttavat liikkumisessa paikasta toiseen, silloin kun autoa tarvitsee.

Kaikki eivät kuitenkaan halua muuttaa kaupunkeihin, sillä elämänlaatu on usein parempi maaseudulla, jossa myös tilaa on saatavilla enemmän. Tästä johtuen autot eivät tulee katoamaan koskaan Suomesta, sillä maaseudulla asumisen välttämättömyys on oma auto. Tästä johtuen yksityisautoilun rajoittaminen ei tule olemaan vaihtoehto kaikkialla Suomessa.