Ei varaa sähköautoon? Näillä vinkeillä teet elintavoistasi ekologisemmat!

Suomessa sähköautojen käyttö on yleistynyt räjähtävällä tavalla, sillä Teknologiateollisuuden mukaan esimerkiksi pelkästään vuonna 2019 Suomen sähköautokanta kasvoi lähes 90 prosentilla. Sähköauton hankinnalla on valtava merkitys omaan hiilijalanjälkeen erityisesti silloin, jos autoa ajetaan paljon.

Verohelpotukset ja sähköauton hankintatuet ovat motivoineet monia suomalaisia vaihtamaan bensa- tai diesel-autosta täyssähköautoon. Sekä uudet että käytetyt hybridi- ja sähköautot ovat kuitenkin edelleen kysynnästä ja valmistuskuluista johtuen kalliita, eikä kaikilla ole varaa tällaisen auton hankintaan, ainakaan vielä lähiaikoina.

Vaikka on odotettavissa, että sähköautojen käytön yleistyessä myös hintoihin voidaan odottaa muutoksia, tähän siirtymisessä saattaa mennä useita vuosia. Käytetyn bensa-auton ostaminen onkin luonnollisesti edullisempaa kuin sähköauton, sillä sähköautoja on valmistettu vasta muutaman vuoden ajan, siinä missä taas vanhemman vuosimallin bensa-auton voi saada erittäin edulliseen hintaan.

Ekotekoja arkeen ilman sähköautoa

Jos ekologisemmat elämäntavat kiinnostavat, mutta sähköauton hankkiminen ei onnistu, on olemassa lukuisia muitakin keinoja, joilla voit laskea omaa hiilijalanjälkeä merkittävästi. Samalla tavalla kuin sähköautojen akkujen asianmukainen hävittäminen ja lyhyt käyttöikä ovat herättäneet kuluttajissa suuria kysymyksiä, myös elektroniikkajätteen määrä on viimeisen vuosikymmenen aikana kasvanut huolestuttavan nopeaa.

Kiihtyneen kulutuskulttuurin vuoksi ihmiset eivät pidä kännyköitään ja tietokoneitaan käytössä tarpeeksi pitkään, mikä puolestaan on johtanut siihen, että uusia laitteita tulee markkinoilla entistä nopeampaan tahtiin. Uuden elektroniikkalaitteen valmistamisesta syntyvä hiilijalanjälki on merkittävä, mutta voit yllättäen minimoida sen hankkimalla seuraavan puhelimen, tabletin tai tietokoneen käytettynä.

Erittäin suositut Applen laitteet ovat uutena sekä kalliita, että ovat kuluttaneet matkalla kaupan hyllylle valtavan määrän luonnonvaroja. Hankkimalla seuraavan Applen laitteen käytettynä mResell-verkkokaupasta voit toisin sanoen vaikuttaa siihen, että ostopäätöksesi ei johda kysynnän kasvuun, eikä tätä kautta myöskään uuden laitteen valmistamiseen. Lisäksi kasvatat ostamasi laitteen käyttöikää, mikä puolestaan laskee kyseisen tuotteen valmistamisesta muodostunutta hiilijalanjälkeä.

Tällaisella kierrätyskulttuurilla on valtava merkitys omiin elämäntapoihin ja tätä kautta myös luontoon. Vaikka ajaisit budjettisyistä bensa-autolla, voit yhtä hyvin kiinnittää huomiota muihin elämäntapoihin ja hankkia seuraavan elektroniikkalaitteen käytettynä. Tärkeintä on, että teet konkreettisia päätöksiä ja haluat aidosti vaikuttaa siihen, millainen tulevaisuus meitä odottaa – niin pienemmillä kuin suuremmilla muutoksilla!