Milloin auton jarrut tulee huoltaa ja mitä se maksaa?

Jarruihin liittyvät viat ovat yleisimpiä henkilöautoissa esiintyviä vakavia vikoja auton merkistä ja hintaluokasta riippumatta. Jarruvikoja esiintyy jopa vain viiden vuoden ikäisissä autoissa. Kymmenen vuotta vanhoilla tai sitä vanhemmilla autoilla jarruvika taas on yleisin syy siihen, ettei katsastus mene läpi.

Moni autonomistaja varmasti tuskailee joutuessaan pohtimaan oikeaa aikaa viedä huoltoon. Osa saattaa jopa yrittää venyttää huoltoväliä mahdollisimman pitkäksi, koska pelkää huollosta koituvaa laskua. Se ei luonnollisestakaan ole kovin järkevää, sillä pahimmillaan huoltamaton auto saattaa olla jopa vaarallinen.

Milloin jarrut tulee huoltaa?

Mistä siis tietää, milloin jarrut tulisi huoltaa? Yleensä jarrupalat tulee vaihtaa noin 60 000 kilometrin välein. Tätä lukemaa ei kuitenkaan kannata tuijottaa orjallisesti, vaan jokaisen tulee kuulostella omaa autoaan. Jos jarrut eivät toimi kunnolla, tai ne pitävät kummallista ääntä niitä käytettäessä, on ehdottoman tärkeää selvittää mahdollinen huollon tarve. Samaa suositellaan myös silloin, kun auton kojelaudalla palaa merkkivalo, joka varoittaa jarrujen mahdollisesta huonosta kunnosta.

Usein pelkkä jarrupalojen vaihto riittää

Yleensä jarruhuollosta selviää pelkällä jarrupalojen vaihdolla, sillä ne kuluvat huomattavasti jarrulevyjä nopeammin. Jarrupalojen vaihdolle tulee hintaa keskimäärin 140 euroa, joten huoltoon menon kanssa ei kannata turhaan vitkastella. On tärkeää muistaa, että huonosti toimivat jarrut ovat merkittävä turvallisuusriski. Vaikka lasku jarrujen korjauksesta nousisi suuremmaksikin kuin 140 euroon, voi korjauksen onneksi kätevästi rahoittaa esimerkiksi https://www.sambla.fi/ -sivuston kautta haetulla lainalla.

Usein jarruja huollettaessa vaihdetaan myös jarruneste, joka tulisikin vaihtaa noin kahden vuoden välein. Vaihtoväli on suhteellisen lyhyt siksi, että nesteen sekaan kondensoituu vettä. Vesi taas aiheuttaa sen, ettei jarruneste toimi toivotulla tavalla. Lisäksi vesi nopeuttaa jarrujen ruostumista. Jarrunesteen vaihto on vielä jarrupalojen vaihtoakin edullisempi toimenpide, ja maksaa yleisesti vain noin 50–80 euroa.

Jarrupalojen vaihto on tarvittaessa helppo tehdä itsekin, ja se hoituu todella nopeasti. Jos ei kuitenkaan ole varma siitä, mitä on tekemässä, kannattaa huolto mieluummin teettää ammattilaisella. Mikäli jarruhuoltoa alkaa kuitenkin tekemään itse, tulisi muistaa, että jarruja huollettaessa osat tulisi uusia aina yhtä aikaa molempiin takarenkaisiin ja/tai eturenkaisiin. Esimerkiksi pelkän yhden eturenkaan osien vaihto on siis huono ajatus. Omin päin jarruhuoltoa tehtäessä kannattaa muistaa myös se, että vaikka monesti vika onkin jarrupaloissa, pelkkä jarrupalojen vaihto ei kuitenkaan välttämättä riitä. Lisäksi oikeaoppisessa jarruhuollossa käytetään esimerkiksi jarrurasvaa, jolla hoidetaan tärkeät voitelukohteet jarruissa. Jarrurasva muun muassa estää jarrujen vinkumista.

Vinkuvat jarrut kiusaavat monia autoilijoita

Monia autoilijoita kiusaa jarrujen ärsyttävä vinkuminen. Se on itse asiassa melko yleinen ongelma, joka alkoi ilmetä ensimmäisen kerran siinä vaiheessa, kun autoissa otettiin käyttöön levyjarrut. Monesti jarrujen vinkuminen kertoo siitä, että jarruissa on jotain vakavasti vialla. Vinkuvat jarrut kannattaakin siis tarkistuttaa välittömästi.

Mitkä sitten ovat yleisimmät syyt jarrujen vinkumiseen? Usein jarrujen vinkuminen johtuu kuluneista tai takertelevista jarrupaloista, hirttävistä jarrumännistä tai juuttuvista jarrusatuloista. Kaikki edellä mainitut viat aiheuttavat myös sen, että jarrutusteho heikentyy merkittävästi. Nämä kaikki ovat siis vakavasti otettavia ongelmia, jotka kannattaa korjauttaa niin pian kuin mahdollista.