Huoleton roadtrip Eurooppaan – ota omat pussilakanat mukaan!

Haaveena ikimuistoinen roadtrip Eurooppaan? Et ole haaveesi kanssa yksin, sillä roadtrip-reissut ympäri Euroopan henkeäsalpaavia maisemia lainehtivat varmasti monen muunkin mielessä! Roadtrip-reissu Eurooppaan on siinä mielessä hyvä idea, että se on suhteellisen helppo toteuttaa, koska Euroopan maissa liikkuessa erillisiä viisumeita tai oleskelulupia ei tarvita.

Toisaalta roadtrip edellyttää kuitenkin hyvää valmistautumista erityisesti sen tärkeimmän, eli auton ohelta, sillä ennen reissuun lähtöä on tärkeää varmistaa, että auto on riittävän hyvässä kunnossa, jotta sillä voidaan taittaa tuhansien kilometrien matkaa. Reissuun on lisäksi aina hauskempaa lähteä yhdessä vaikkapa kaverin kanssa, joten roadtrip-matkan suunnitteleminen kannattaa aloittaa mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, että kaikkien mukaan lähtevien aikataulut varmasti käyvät yhteen.

Mitä mukaan roadtrip-reissulle?

Roadtrip-reissua on syytä suunnitella huolellisesti, jotta kaikki tarvittava tulee varmasti mukaan. Auton tila on rajallinen, joten suuret ja kömpelöt matkalaukut kannattaa jättää suosiolla pois. Kaikki tarvittava kannattaa puolestaan pakata vaikkapa rinkkaan, kassiin tai muuhun reppuun tai laukkuun, jolloin tavaroiden asetteleminen peräkonttiin on huomattavasti helpompaa.

Myös kylmälaukku on erinomainen lisä roadtripille, sillä erityisesti kesällä on todella kuuma monissa Keski- ja Etelä-Euroopan maissa. Ilmastointi pelaa uudessa autossa todennäköisesti tehokkaasti, mutta jos auto on ollut käytössä jo pitemmän aikaa, kannattaa sen ilmastointi käydä huollattamassa ennen matkaan lähtemistä, sillä sää voi olla paikoitellen todella tukala.

Mitä majoittumiseen tulee, tämä riippuu pitkälti omista suunnitelmista ja mieltymyksistä. Jos tarkoituksena on tutustua tiettyihin kohteisiin pitemmän aikaa, kannattaa varaukset tehdä majoitukseen etukäteen, sillä kesäkuukausina monissa suosituissa matkakohteissa voi olla todella täyttä.

Myös leirintäalueet ovat monien automatkailijoiden suosiossa. Jos matkan varrella aiotaan pysähtyä joissakin leirintäkohteissa yöpymisen ajaksi, mukaan kannattaa ehdottomasti varata omat hygieniatuotteet, pyyhkeet ja pussilakanat, sillä monilla leirintäalueilla niitä ei välttämättä ole saatavilla edes lainaan. Omien pussilakanoiden kuljettaminen mukana voi säästää myös majoituskuluissa, sillä monissa lyhyen ajan vuokra-asunnoissa, kuten Airbnb-asunnoissa, petivaatteet eivät välttämättä kuulu hintaan.

Laadukkaat pussilakanat tarjoavat paremmat yöunet, jolloin matkan jatkaminen seuraavana aamuna sujuu paljon paremmin – hyvät yöunet ovatkin tärkeä osa pitkää roadtrip-reissua, sillä päivästä suurin osa saatetaan viettää auton ratissa. Matkan aikana myös kuskia kannattaa vaihdella mahdollisuuksien mukaan, jotta kukaan ei joudu ajamaan pitkiä aikoja yksin.

Huolehdi myös auton paperit kuntoon

Omalla autolla liikuttaessa kaikki auton tärkeät paperit kannattaa pitää mukana, mutta visusti piilossa. Autoon sisälle ei muutenkaan kannata jättää mitään esille silloin, kun itse ei ole paikalla. Mukaan kannattaa ottaa Euroopassa laajasti käytettävää todistusta voimassa olevasta liikennevakuutuksesta, jota myös paikalliset poliisit saattavat kysyä. Tällainen todistus on mahdollista saada omasta vakuutusyhtiöstä myös englanniksi.

Lisäksi on hyvä pitää mielessä, että mikäli auto on lainattu esimerkiksi vanhemmilta, tai jos auton omistaja ei yleisesti ottaen ole mukana auton kyydissä, roadtripille kannattaa huolehtia erillinen valtakirja, joka voi tiukan paikan tullen säästää monilta ylimääräisiltä mutkilta. Ylittäessäsi Suomen rajan autolla, rajavartiosto tarkistaa auton tiedot rekisteristä, ja mikäli auto ei ole kenenkään autossa matkaavan nimissä, autoa ei voida päästää Suomen rajojen ulkopuolelle.

Tätä varten tarvitaan siis erillinen kansainvälinen valtakirja, jonka ajoneuvon virallinen omistaja laatii. Tällainen valtakirja voidaan hankkia Autoliiton kautta. Valtakirja kannattaa hankkia hyvissä ajoin ennen matkaa, sillä valtakirjan toimitusaika on noin 1 viikko, jos valtakirjaa haetaan etänä. Paikan päältä haettaessa valtakirjan saa heti mukaansa.