Autojen älysovellukset

Äly, älykkyys ja älykkäät ratkaisut niin kotona kuin kodin ulkopuolella ovat tämän hetken kuumin tavoite kaikissa arjen toimissa. Älykkäistä lastentarvikkeista aina älykkäisiin matkustusvaihtoehtoihin melkein minkä tahansa voi nyt yhdistää bluetoothin avulla omaan älypuhelimeen.

Autoilu ei ole tästä poikkeus: älykkäät sovellukset ohjaavat autoilijoiden käyttäytymistä, ostopäätöksiä ja auton huoltoa sekä reittivalintoja yhä enemmän.

S-Drive yhdistää kaiken autoon liittyvän

S-ryhmään kuuluvan Palinin julkaisema S-Drive yhdistää autot, autoilijat, autoliikkeet ja koko autoilua tukevan ekosysteemin yhteen ja samaan sovellukseen, jota käytetään älypuhelimessa. Sovelluksen on luonut teleoperaattori Elisa.

Sovelluksen tavoitteena on tehdä ajamisesta ja auton omistamisesta turvallisempaa ja helpompaa, sillä sovellus havaitsee auton sensoreiden avulla erilaiset mahdolliset viat ja ohjaa omistajan lähimmälle korjauspisteelle. Autoon myös asennetaan Helptenin etädiagnostiikkalaite, jonka avulla kuljettajalle lähetetään pilvipalvelun kautta automaattinen kutsu huoltoon ja katsastukseen, kun niiden aika on.

Diagnostiikkalaite on yhteydessä myös huoltokorjaamolle. S-Driven uumoillaan myös tuovan uudenlaisia vaihtoehtoja autovakuutuksiin. Sovelluksen asentaminen tuo etua myös auton jälleenmyynnille: hyvin ja ajallaan huollettu auto on helpompi saada myytyä eteenpäin ja yleensä myös paremmalla hinnalla. Turvallista matkaa takaavat myös asialliset turvaistuimet lapsille, joita voit tilata helposti Lekmer.fisivustolta.

Sujuvampaa matkaa älykkäästi

Jo vuosia on ollut käynnissä erilaisten liikennettä ohjaavien älysovellusten kehittäminen. LiikennesovelTesla Model S full electric engine on a chassisluksien käyttäjiä ohjataan esimerkiksi ruuhkien ohitse. Sovellusten tiedot perustuvat liikenteen automaattisiin mittausasemiin ja liikennekameroihin.

Liikennettä ohjaavia sovelluksia käytetään myös toisessa päässä: tieliikennekeskuksessa näiden tietojen perusteella pystytään muuttamaan tiedotus- ja kaistaopasteita ja nopeusrajoituksia etänä jo kaukana varsinaisesta ruuhkasta, jotta ruuhkalta vältyttäisiin tai ruuhka-aikaa voitaisiin ainakin lyhentää parhaan mukaan.

Tämän lisäksi nämä sovellukset mahdollistavat autojen ja muiden ajoneuvojen keskustelua toistensa kanssa kuten myös liikenneinfrastruktuurin kanssa. Kaikki tämä kokonaisuudessaan mahdollistaa turvallisempia, sujuvampia ja mukavampia matkoja kuljettajille. Tulevaisuudennäkymissä siintää täysin automaattinen liikenne.

Tesla on älyautojen ykkönen

Kaikkein nopeimmin auton ja älysovellusten liittoon tarttunut yhtiö on Tesla. Tesla-autot tunnetaan niiden älykkyydestä ja automaattisuudesta jo ennestään, ja uusia ominaisuuksia satelee jokaisen uuden automallin julkaisussa.

Tesla osaa muun muassa tulla itsekseen autotallista pihatielle odottamaan kuljettajaa – kuljettajan ei tarvitse tehdä muuta, kuin tehdä käsky älypuhelimen sovelluksessa. Käskyn voi myös suorittaa Apple Watch -älykellolla.

Sovellus antaa myös paljon tietoa autosta käyttäjälle suoraan joko älypuhelimeen tai -kelloon, kuten akkujen varaustason, nopeuden, sijainnin ja lämpötilan. Sovelluksella voi helposti myös esimerkiksi avata tai sulkea auton ovet, etänä tai lähietäisyydeltä. Ihmeellisintä on se, että auton voi kutsua ulos autotallista vaikka toiselta puolen maailmaa, sillä etäisyysrajoitusta tälle ei ole.