Autotalli mittojen mukaan – Tilaa valmiina tai rakenna itse

Puuttuuko pihaltasi autotalli tai autokatos? Haluaisitko silti saada kallisarvoisen autosi suojaan sääolosuhteilta? Tässä artikkelissa kerromme, miksi autotalli on hyvä sijoitus ja miten saat sellaisen omalle pihallesi.

Autotalli sijoituksena

Jos olet ostamassa valmista talopakettia, voi autotallin sisällyttää valmiiseen pakettiin. Vaihtoehtoisesti tallin voi toteuttaa erillisena rakennuksena. Autotalli on hyvä sijoitus, sillä se nostaa talosi jälleenmyyntiarvoa. Tallissa saat pidettyä autosi lämpimässä ja suojassa Suomen ankarilta sääolosuhteilta. Tämä tarkoittaa todennäköisesti sitä, että myös autosi arvo säilyy paremmin. Yhä useampi autotallin rakentaja tänä päivänä haluaa nopeaa, helppoa ja kokonaisvaltaista palvelua siten, että talli toimitetaan avaimet käteen -periaatteella. Autotallia voi ajatella myös sijoituskohteena, jota voi vuokrata muiden käyttöön. Erityisesti pääkaupunkiseudulla pelkät autopaikat ovat kalliita, joten autotallia vuokraamalla voi tienata jopa tuhansia euroja vuodessa.

Autotallin kokoa suunniteltaessa eräs tärkeimmistä kriteereistä on se, kuinka monelle autolle talli suunnitellaan. Yleensä talli rakennettaan vähintään kahdelle autolle, sillä harva perhe pärjää yhdellä autolla. Jos varsinainen talli on mitoitettu vain yhdelle autolle, voi toisen auton sijoittaa tallin viereen autokatokseen. Jo suunnitteluvaiheessa on tärkeää miettiä, halutaanko autotallista lämmin, puolilämmin vai kylmä tila. Tallin yhteyteen voi myös sijoittaa harrastetiloja, joten myös näitä näkökulmia on syytä miettiä.

Tallin koko ja rakennusbudjetti

Yhdelle henkilöautolle mitoitetun autotallin koko on tyypillisesti noin 4 m x 7 m. Tämän kokoisessa autotallissa liikkuminen on vielä sujuvaa, ja auto mahtuu talliin helposti. Jos talliin halutaan mahduttaa kaksi autoa rinnakkain, on leveys tyypillisesti 8 metriä. On tärkeää tiedostaa, että automalleissa on jonkin verran vaihtelua. Autotallia ei kannata rakentaa liian ahtaaksi. Varsinkin lapset tarvitsevat usein tilaa ovien käyttöön. Autotallissa varastoidaan yleensä myös renkaita, mikä kannattaa ottaa huomioon tallia suunniteltaessa. Myös polkupyörille voi tarvittaessa varata tilaa autotallin yhteydestä, mutta yleisesti varastotila suositellaan rajattavaksi autotallista erilliseksi osaksi.

Kuten muissakin rakennusprojekteissa, myös autotallin rakentamiseen on järkevää laatia budjettia. Autotallin rakentaminen maksaa keskimäärin 700-800 euroa neliöltä. Omalla työllä voi säästää kustannuksista, mutta omaan ammattitaitoon kannattaa suhtautua riittävän kriittisesti. Oma aikakin on arvokasta, ja toisinaan paras ratkaisu on jättää kaikki rakennusvaiheet ammattilaisten huoleksi.

Autotallin varusteet ja materiaalit

Autotallin ovivalintaan kannattaa käyttää aikaa. Yleisimmin käytettyjä ovimalleja ovat taite- ja kippiovet. Nämä ovimallit ovat suosittuja, sillä ne avautuvat helposti eikä esimerkiksi talviaikaan ovien eteen kertyvä lumi estä ovien toimivuutta. Vesipisteen lisääminen autotalliin voi olla järkevää, sillä vettä voi käyttää esimerkiksi kesäaikaan puutarhan kastelussa. Sisämateriaalit, kuten kattomateriaali ja seinäpaneeli, kannattaa valita omien mieltymysten mukaisesti. Työtaso ja työkalukaappi ovat tyypillisiä autotallin sisustuselementtejä, mutta toki autotalliin voi halutessaan ripustaa vaikka tauluja parantamaan viihtyvyyttä.

Ennen projektin aloittamista on tärkeää tuntea autotalleja koskevat lait ja tietää, mitä autotallissa voi tehdä ja mitä siellä ei voi tehdä. Rakennusluvan hakeminen vie yleensä aikaa, ja toisaalta matkan varrelle voi tulla yllättäviä mutkia, joiden vuoksi suunnitelmia täytyy muuttaa. Vaikka kahden auton tallin rakennustarpeet saa alle 10 000 eurolla, ei tarvikekauppaan kannata lähteä ennen kuin rakennuslupa on myönnetty.