Uudet autot – Tulevaisuudessa ajetaan säästeliäästi mutta teknologiaa hyödyntäen

 

Vanhan ajan isot jenkkilaivat ovat silmää hiveleviä luomuksia, isoja autoja, upeita yksityiskohtia, värejä ja muotoilua. Ne on kuitenkin kehitelty aikana, jolloin ei mietitty ekologisuutta, teknologiaa tai käytännöllisyyttä.

Uuden aikakauden autoissa kehitys on kulkenut teknologisen kehityksen mukana ja vaatimukset ovat kasvaneet nopeasti. Autoja kaupataan tehopaketteina, joissa ajo-ominaisuudet, kulutus ja hinta ovat oikeassa suhteessa. Vielä muutama vuosikymmen aiemmin autot olivat huomattavasti kuoritumpia versioita nykyisistä, nyt niiden markkinointi keskittyy usein lukuisien ominaisuuksien ympärille, joiden tulisi helpottaa auton omistajan elämää.

Liikaa varustelua?

Suomalaisten suosituimpien autojen kärkeä pitävät hintaluokaltaan järkevät Skodat, Toyotat ja Nissanit. Suomen ajokanta on osittain melko vanhaa ja viime vuosien epävakaa taloustilanne näkyy myös automarkkinoilla. Toisaalta suomalaisessa kulttuurissa uudet, monenlaisilla järjestelmillä valitut ajoneuvot eivät välttämättä nouse ykkösiksi vaan moni luottaa turvalliseen ja hinnaltaan kilpailukykyiseen perheautoon.

Brand New Cars in Stock. Car Dealership Cars For Sale.

Uuden auton hankkija tietää, että ajaessaan auton ulos liikkeestä sen arvo tipahtaa jo ensimmäisten ajokilometrien aikana. Toisekseen kaikki lisävarusteet eivät saa järkeviä suomalaisia innostumaan. Monen auton uuteen malliin tuotu lisäarvo määräytyy usein lisäominaisuuksista, joista osaa auton omistajat eivät käytä koskaan. Osa toiminnoista saattaa kuulostaa hienolta autontietoja lukiessa mutta todellisuudessa niiden käyttö saattaa jäädä vähäiseksi.

Tulevaisuuden autot

Autojen kehittely teknologian osalta on kuitenkin vasta alkumetreillä, joten tulevaisuudessa luvassa on varmasti suurempia ja autoilua mullistavia ominaisuuksia. Julkiseen liikenteeseen on kehitetty jo ilman kuljettavaa liikkuva auto joten henkilöautoilu saadaan varmasti myös uudelle tasolle. Niihin on tuotu jo mukaan internetiin kytkettäviä järjestelmiä ja tulevaisuudessa ne muuttuvat varmasti yhä monipuolisemmiksi, kuten eteen heijastuviksi reittikartoiksi.

Yksi tulevaisuuden tärkeimpiä asioita liittyen autoiluun on ekologisuus. Se kiinnostaa niin kuluttaja- kuin myös päättäjätasolla. Tulevaisuuden autoissa ajo-ominaisuuksien rinnalla yhtä tärkeitä ovat kulutus ja päästöt.

Autoilu on muutenkin muuttunut monessa mielessä alkuajoista, jolloin autoa pidettiin statussymbolina, vielä muutama vuosikymmen aiemmin sen piti olla ensisijaisesti upea ja nopea. Nykyisin arvomaailma arvostaa hyvin erilaisia ratkaisuja, eikä niistä vähäisin ole turvallisuus.

Autolla ei myöskään enää kruisailla huvin vuoksi, bensaa kulutellen vaan ajo pyritään suunnittelemaan mahdollisimman järkevästi. Kimppakyydit ja navigaattorin hakemat suorimmat reitit ovat aikamme arvostettuja asioita. Ekologisten arvojen noustessa yhä suurempaan osaan, voidaan tulevaisuudessa liikkua sähköautoilla, jotka on kytketty erilaisiin laitteisiin ja verkkoihin.